Lelki alapvetés

Egyházi megnyilatkozások az emberi méltóságról

Emberkereskedelem

Imádságban együtt

Hogyan segíthet?

Hasznos linkek

Programok, események

Rólunk

Éves beszámolók

Elérhetőségünk

 

EMBERKERESKEDELEM

1. Mi az emberkereskedelem?

„Az emberkereskedelem a rabszolgatartás mai formája. Az áldozatokat gyakran erőszakkal, kényszerrel vagy csalárd módon, kizsákmányoló feltételekkel toborozzák, szállítják vagy rejtegetik, ideértve a szexuális kizsákmányolást, a kényszermunkát vagy kényszerszolgáltatást, a koldulást, a bűncselekményeket vagy a szervek kivételét. Az emberkereskedelem az egyéni szabadság és méltóság súlyos megsértése, egyúttal súlyos bűncselekmény, amelynek következményeit az egyes országok egyedül nem tudják hatékonyan kezelni.

Az emberkereskedelem számos különböző formát ölthet, és a társadalmi-gazdasági körülményekkel együtt változik. Áldozatai a kiszolgáltatott helyzetben lévő nők és férfiak, lányok és fiúk. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 2012. júniusi (a 2002. és 2011. évek közötti időszakra vonatkozó) becslései szerint a kényszermunka áldozatainak száma – ideértve a kényszeren alapuló szexuális kizsákmányolást is – világszinten 20,9 millió, míg a gyermekkereskedelem áldozatainak száma a becslések szerint 5,5 millió. Azonban ez a becslés is óvatosnak tekinthető.

Az emberkereskedelem olyan jövedelmező bűnözési forma, amely minden évben sokmilliárd euró nyereséget termel az elkövetők számára.
Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatalának (UNODC) 2010. évi jelentése szerint világszerte az emberkereskedelem azonosított áldozatainak 79%-a vált szexuális kizsákmányolás, 18%-a kényszermunka, 3%-a pedig a kizsákmányolás egyéb formáinak áldozatává. Ezen áldozatok 66%-a volt nő, 13%-a lány, 12%-a férfi és 9%-a fiú.

Az emberkereskedelem olyan összetett nemzetközi jelenség, amelynek gyökerei a szegénység általi fenyegetettségben, a demokratikus kultúrák hiányában, a nemek közötti egyenlőtlenségben és a nők elleni erőszakban, a konfliktus- és a konfliktust követő helyzetekben, a társadalmi integráció hiányában, a lehetőségek és a munka hiányában, az oktatáshoz való hozzáférés hiányában, a gyermekmunkában és a diszkriminációban keresendőek.

http://emberkereskedelem.kormany.hu/download/b/1c/a0000/EU-s%20stratégia.pdf

2016-ban készült egy Bizottsági jelentés az Európai Parlamentnek és Tanácsának, mely 2013-2014 közötti időszakra fókuszál a témában, ebből néhány adat:
1. Emberkereskedelem szexuális kizsákmányolás céljából (2013-2014 között az EU-ban a nyilvántartásba vett áldozatok 67%, ebből 95% lány vagy nő volt. Egyre növekszik a férfi áldozatok száma is.

2. Emberkereskedelem munkaerő – kizsákmányolás céljából (2013-2014 között az EU-ban a nyilvántartásba vett áldozatok 21%, ebből 74% férfi! Az Unión belül elterjedt formája házi rabszolgaság, főként lányok, nők az áldozatok. De a mezőgazdaság, az építőipar, a textilipar, a vendéglátóipar, a gondozás és a halászat területén szintén jelentős számú áldozattal találkozhatunk.

3. Emberkereskedelem egyéb formájú kizsákmányolás céljából (2013-2014 között az EU-ban a nyilvántartásba vett áldozatok 12%) Ide az emberkereskedelem alábbi formái sorolhatóak:

- koldulásra való kényszerítés,

- bűncselekmények elkövetése,

- kényszer vagy névházasság,

- szervek eltávolítása céljából,

- csecsemők és kisgyermekek kereskedelme örökbefogadás céljából,

- várandós nőkkel való kereskedelem az újszülöttek eladása céljából,

- kábítószer előállítás- valamint eladás céljából

(Bizottsági jelentés az Európai Parlamentnek és Tanácsának, 2016.)

2. Magyarországi érintettség

Magyarország forrás- és tranzitország az unión belül. Az Egyesült Államokban 2015-ben megjelent TIP jelentés szerint „A magyarok az EUROPOL által 2009 és 2013 között az emberkereskedelemre vonatkozóan lefolytatott nyomozások során azonosított összes áldozat 18%-át tették ki”, ami azt jelenti, hogy csaknem minden ötödik áldozat magyar volt ebben az időszakban.

A szexuális kizsákmányolás áldozatainak többsége Magyarországon szintén nő, és sok magyar lány dolgozik prostituáltként Hollandiában, Belgiumban, Svájcban, Németországban és Ausztriában.

Magyar nők és férfiak is esnek áldozatul kényszermunkának, hazájukban és külföldön is, többek között az Egyesült Királyságban, Hollandiában és más európai országokban (elsősorban Svájcban és Németországban) és Észak-Amerikában.

Az országon belüli emberkereskedelem is növekvő tendenciát mutat, amely elsősorban az ország legszegényebb területeit érinti, többek között:

  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyét,

  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét (Északkelet-Magyarország)

  • Baranya megyét (Délnyugat-Magyarország)

  • Tolna és Baranya megye (Délnyugat-Magyarország) és

  • Békés megye (Délkelet-Magyarország) szintén jelentős forrásterületek.

A magas munkanélküliség, a mély szegénység, az alacsony iskolázottság az áldozattá válás jelentős okai.

Vissza

 

 

Felebarátunk testének bármilyen megsértése, megsebzése vagy megerőszakolása a teremtő Isten meggyalázása!
Ferenc pápa